Selvværd handler ikke om det ydre, men om det indre. Derfor kan man sagtens ligne en million dollar, og føle sig som et usselt overtræk indeni. Selvværdet handler om vores holdning og syn på os selv. Man kan sige, at selvværdet udgør vores indre fotografi af os selv som mennesker. Det drejer sig om det, man tænker om sig selv, og disse tanker afspejler i sidste ende, hvordan man tror, at andre tænker om ens person.
Selvværd er ikke det samme som selvtillid, selvom begreberne tit mudres sammen. Udadtil kan man godt optræde med selvtillid samtidig med, at man ikke føler, man er noget værd.
Selvtillid dækker over de ydre kvaliteter, som kan ses af én selv og andre. Det handler mest om, hvad man kan, hvad man er god til, hvordan man ser ud, hvad man kan præstere og har præsteret.
Selvværd er den værdi, som man giver sig selv og det liv, som man lever.
Lavt selvværd er kernen i spiseforstyrrelser
Kernen i en spiseforstyrrelse er et lavt selvværd, der ofte kommer til udtryk ved, at du har mange negative tanker om dig selv og dine præstationer. Den indre kritiker fylder og styrer, og ofte får den intet modspil. Du føler dig ofte forkert og er skamfuld. Du savner et holdepunkt og en ro inde i dig selv. Du kan være i tvivl, om du er værd at elske, om du har ret til det gode liv, eller ret til at være i livet i det hele taget.
Når følelser bliver for intense og smertefulde, og du ikke ved, hvad du skal stille op med dem, kan du forsøge at flygte fra dem. Spiseforstyrrelser er på denne måde en mestringstrategi, hvor du enten forsøger at kontrollere mad og krop for at regulere dit selvværd, eller ved at du overspiser, for at sætte de svære følelser på pause.
Det kan være, at du kender til nogle af nedenstående tegn på et lavt selvværd?
- Du er optaget af at please andre.
- Du stiller tårnhøje krav til dig selv, for at leve op til omgivelsernes forventninger.
- Du er meget selvkritisk, og ser på dig selv med negative og fordømmende øjne.
- Du perfektionistisk, og har brug for en høj grad af kontrol og styring.
- Du har problemer med at sige nej til andre.
- Du underkender dine egne præstationer og kvaliteter.
- Du har svært ved at tage imod ros og komplimenter fra andre.
- Du har svært ved at tage beslutninger.
- Du tænker tit, at du ikke er god nok – eller du er forkert.
- Du føler dig ofte usikker.
- Du ser mest dine fejl og mangler.
- Du sammenligner dit udseende og dine præstationer med andre – og det falder for det meste ud til andres fordel.
- Du holder dig i baggrunden, og undgår at komme i fokus.
- Du føler dig ikke værdig til andre menneskers interesse og opmærksomhed.
- Du føler, at du ikke har retten til at fylde og have meninger.
- Du har oplevelsen af, at andre ikke anerkender dine præstationer, adfærd og udseende.
- Du føler ikke, du er klog og spændende nok.
Måske føler du ikke, at du er noget eller nogen, bare nul og niks, helt uduelig og forkert? Måske vil du til enhver tid lade andres prioriteringer være vigtigere end dine egne? Andre mennesker er måske sådan set generelt vigtigere end dig, og du tillægger ikke dig selv værdi?
Dette kan komme til udtryk ved, at det er meget svært at sætte grænser og sige nej, også selvom at det er helt oplagt, at nogen er gået langt over grænsen – for var du mon ikke selv ude om det? Er det mon ikke bare dig, der tog fejl? Er det mon ikke bare dig, der ikke duede til noget?
Kender du den slags tanker? Måske drøner de rundt i dit eget hoved? Du er langt fra alene. Rigtigt mange går rundt med en negativ stemme inde i hovedet. En stemme, der kværner dagen lang. En stemme, der taler dem ned, og kører hårdt på – selv ved den mindste lille fejl. Og når den stemme har kørt på længe nok, så begynder det at slide på dit selvværd.
I de situationer hvor du på mange måder føler dig som et slags undermenneske, da er spiseforstyrrelsen en kærkommen ”ven” til at dulme ubehaget.
Vores selvværd bliver grundlagt i barndommen.
Selvværd er ikke noget, vi er født med. Det grundlægges i barndommen og svinger gennem livet, hvor det påvirkes af det, vi udsættes for – f.eks. fiaskoer og kriser.
Man udvikler et sundt selvværd, hvis man er født af kærlige forældre, der giver udtryk for, at de elsker en – uanset om man er glad eller vred – og aldrig gør deres kærlighed betinget af for eksempel god opførsel.
Et lavt selvværd opstår, når du som barn har haft en oplevelse af, at dine følelser og behov ikke er blevet mødt, og du ikke er blevet set, som den du er. Som barn lærer du at skrue ned for de sider af dig selv, som i bund og grund er naturlige, fordi du føler, de er forkerte. Et lavt selvværd kan f.eks. handle om, at du som barn har lært, at det er godt at være arbejdsom, dygtig, hjælpsom, selvstændig o.s.v – og fået en forståelse af, at du ikke må være ked af det, vred, doven, egoistisk eller bede om hjælp.
Spiseforstyrrelsen bliver ”løsningen”
Alle kan indimellem være utilfredse med sig selv, men har man et lavt selvværd, kan det være svært, at gøre noget ved det. Hvis vi mangler noget, forsøger vi at kompensere. Måske kompenserer vi ved, at blive dygtige til noget bestemt, men det får os ikke nødvendigvis til at holde mere af os selv. Mange mennesker med lavt selvværd forsøger, at dulme de ubehagelige tanker og følelser med for eksempel mad eller alkohol. Afhængighed og lavt selvværd hænger ofte sammen.
Det er her spiseforstyrrelsen kommer ind som løsning på de svære følelser, der opstår som følge af det lave selvværd. Er du utilfreds med dig selv, kan du forsøge at regulere dit selvværd ved, at se rigtig ud – som hos mennesker der kontrollerer maden og kroppen gennem slankekure, kostregler og træning. Følger du spiseforstyrrelsens ”regler”, mærker du måske, at det følelsesmæssige ubehag dulmes for en stund. Du vil derfor typisk mærke modstridende følelser, når du har en spiseforstyrrelse – på den ene side vil du gerne have hjælp og på den anden side, vil du ikke.
Oplever du et indre kaos af svære følelser, kan du forsøge at glemme ved at spise.
Hvor forskelligt, spisemønsteret altså kan tage sig ud, er formålet det samme – nemlig at sætte de svære, selvkritiske følelser på pause og opnå en følelse af accept.
Få et bedre selvværd
At få kroppen i balance og tale med andre om de svære følelser, der opstår, når selvværdet er lavt, er vigtige skridt til at lægge spiseforstyrrelsen bag sig. Spiseforstyrrelsens spind er et spind, du ikke kan vikle dig fri af alene. Det er derfor vigtigt at få hjælp, så du bliver set, mødt og accepteret som den du er, da det er noget af det, som heler det lave selvværd allerbedst.
Når du langsomt begynder at se på dig selv med mere kærlige øjne, så begynder du også at agere anderledes ude blandt andre mennesker. Du vil langsomt kunne mærke, at dine negative overbevisninger om dig selv ikke længere holder stik. På den måde kan du få skabt en positiv spiral, som bliver stærkere og stærkere, jo flere gange du møder mennesker, der bekræfter dig i, at……… JA, du er god nok – præcis som du er!
De varmeste og kærligste tanker
Rikke Helbo
Rikke Helbo – www.rikkehelbo.dk
Har du et spørgsmål til Rikke, så sende det ind HER
Se flere artikler af Rikke HER
P.S Find meget mere OPPE-energi på Mettes instagram HER Kom med op i tankerne hver morgen via mit selvkærligheds boost – GRATIS. Tilmeld dig KLIK her